Αγριοτριαντάφυλλα-Μυστήριον

Στην κατεύθυνση μιας πρωτότυπης αναβίωσης και με υπόβαθρο τη γνώση και την έρευνα στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού η χοροθεατρική παράσταση, «Αγριοτριαντάφυλλα-Μυστήριον» στοχεύει στην σύγχρονη καλλιτεχνική αναπαράσταση και επομένως ανάδειξη της σ

 

Στην κατεύθυνση μιας πρωτότυπης αναβίωσης  και  με υπόβαθρο τη γνώση και την έρευνα στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού η χοροθεατρική παράσταση, «Αγριοτριαντάφυλλα-Μυστήριον» στοχεύει στην σύγχρονη καλλιτεχνική αναπαράσταση και επομένως ανάδειξη της σημασίας τους για τις σημερινές αναζητήσεις της τέχνης και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη:

Τα «Αγριοτριαντάφυλλα» εμπνευσμένα από το ομότιτλο διήγημα του Ηπειρώτη συγγραφέα Δ. Μήτση, αναφέρεται στην ιστορία του μικρού Θοδωρή, ενός 11χρονου αγοριού, αντιμέτωπου με την μικρή κοινωνία ενός Ηπειρώτικου χωριού τη δεκαετία του ’50, το οποίο μαθαίνει να χορεύει μέσα στη Φύση. Η χορογραφία αξιοποιεί το ηπειρώτικο έθιμο του «Ζαφείρη» και τις αρχαιοελληνικές τελετές αναγέννησης («Αδώνεια»).

Το «Μυστήριον» με αφετηρία το ομότιτλο μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1965), αποτελεί μια ελεύθερη δημιουργία ως συνέχεια της ενασχόλησης της ομάδας με το υλικό που αναφέρεται στην κάθοδο στον Άδη, μέσα από κείμενα της Οδύσσειας – παραδοσιακό τραγούδι και σύγχρονη ποίηση (Νέκυια, ένα αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης - 2004 και Νέκυια, Το αρχέγονο ταξίδι 2004 - 2006). Εξερευνά μέσω της εκφραστικής κίνησης και του συλλογικού δρώμενου, την μύηση μέσω του σκοταδιού του ανθρώπου που διασχίζει τη χώρα των νεκρών προς το φως της συμφιλίωσης με τη ζωή της παραδοσιακής κοινότητας.

Η παράσταση έχει παρουσιασθεί στην Αθήνα (Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, Αισχύλεια Ελευσίνας, Θέατρο Εντροπία. Θέατρο Φούρνος), Ήπειρο (Μονοδένδρι) και Θεσσαλονίκη (Δημήτρια, Θέατρο Άνετον).

 

Σκηνοθεσία – Σύνθεση:  Άννα Λάζου

 

 

Η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «δρΥός τόΠοι» δημιουργήθηκε από το 2004 από την Άννα Λάζου ως μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 'Δρυς, Δράση, Δράμα', τρεις λέξεις με την ίδια ετυμολογική ρίζα, που συμβολίζουν το ενδιαφέρον της ομάδας για την προσέγγιση του θεάτρου μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική. Η μελέτη των θρησκευτικών πρακτικών, από όπου προέρχεται το θέατρο, όπως η δενδρολατρεία, κατευθύνει την εργασία της ομάδας μέσω του συνδυασμού μοντέρνων και μεταμοντέρνων στοιχείων, παράλληλα με πολυάριθμες ανταλλαγές τέχνης και έρευνας. Το σώμα στις παραστατικές τέχνες είναι ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα των συντελεστών της. Στο ενεργητικό της έχει το χορο-θεατρικό δρώμενο: ‘Νέκυια- αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης΄, την παράσταση Wittgenstein – Βιτγκενστάιν, Νέκυια- Το αρχέγονο ταξίδι, Αντιγόνη του Σοφοκλή και «Αγριοτριαντάφυλλα – Μυστήριον», χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1926 – 1970).

 

 

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!