Τρέχοντα σχέδια ομάδας

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ δ ρ Υ ο ς τ ο Π ο ι

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ  δ ρ Υ ο ς  τ ο Π ο ι

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΤΗ 2008-10

ΚΑΙ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «δρΥός τόΠοι» δημιουργήθηκε από το 2004 από την Άννα Λάζου ως μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ που λειτουργεί στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1991 και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρχικός σκοπός της δημιουργίας αυτής της ομάδας ήταν η αξιοποίηση της πολυετούς εμπειρίας στο χώρο του Φοιτητικού Πανεπιστημιακού Θεάτρου σε ένα επίπεδο ερευνητικό, μεταπτυχιακό και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ερευνητικού θεάτρου πέρα από τα κυρίως ψυχαγωγικά όρια του φοιτητικού θεάτρου που δεν συμπεριλαμβάνουν τα αμιγώς ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών της ομάδας.

 

Η ομάδα έχει ως βάση την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λειτουργεί έκτακτα και περιστασιακά σε χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Αποτελείται από φοιτητές (προπτυχιακούς – μεταπτυχιακούς), από Πανεπιστημιακούς ερευνητές και συνεργαζόμενους, αφιλοκερδώς, καλλιτέχνες. Αναπτύσσει πολιτισμικά και ειδικότερα καλλιτεχνικά προγράμματα με βάση την έρευνα και την επιστημονική γνώση. Ειδικότερα διερευνά τη σχέση τέχνης και επιστήμης και την ένταξη της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας στην εκπαίδευση και στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, ιδιαίτερα δε στο πνεύμα της δια βίου μάθησης. Συνεργάζεται με πολιτιστικές ομάδες και φορείς τόσο του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και άλλων Πανεπιστημίων και άλλες ομάδες και οργανώσεις με παρεμφερή ενδιαφέροντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, στα οποία δραστηριοποιείται η ομάδα δρυός τόποι, στοχεύουν στην καλλιέργεια της αξίας της δια βίου μάθησης μέσω της δημιουργικής δραστηριότητας και της τέχνης, καθώς και στην παραγωγή καλλιτεχνικών αποτελεσμάτων υψηλής αισθητικής ποιότητας και σύγχρονου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

 

'Δρυς, Δράση, Δράμα', τρεις λέξεις με την ίδια ετυμολογική ρίζα, που συμβολίζουν το ενδιαφέρον της ομάδας για την προσέγγιση του θεάτρου, μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική. Η μελέτη των θρησκευτικών πρακτικών, από όπου προέρχεται το θέατρο, όπως η δενδρολατρεία, κατευθύνει την εργασία της ομάδας μέσω του συνδυασμού μοντέρνων και μεταμοντέρνων στοιχείων, παράλληλα με πολυάριθμες ανταλλαγές τέχνης και έρευνας. Το σώμα στις παραστατικές τέχνες είναι ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα των συντελεστών της. Κατά συνέπεια η ομάδα εξειδικεύεται στο χοροθέατρο και στο σωματικό θέατρο. Στο ενεργητικό της έχει το χορο-θεατρικό δρώμενο: ‘Νέκυια - αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης΄, την παράσταση Wittgenstein – Βιτκενστάιν, Νέκυια - Το αρχέγονο ταξίδι, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Αγία Ιωάννα των Σφαγείων του Μπ. Μπρεχτ,  Αγριοτριαντάφυλλα – Μυστήριον, χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1926 – 1970), Το τραγούδι του ήλιου – παιδικό διαδραστικό παραμύθι της Λέτας Κουτσοχέρα, το χοροθεατρικό δρώμενο Γυναίκα Προμηθέας, Πάλη Νέγρου με Σκύλους του Μπ. Μαρί Κολτές. Όλα έχουν παρουσιασθεί στο πλαίσιο πολιτιστικών διοργανώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και περιοδεύσει σε τόπους της Ελλάδας και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά το Ακαδ. Έτος 2008 - 10 οι δραστηριότητες της ομάδας ήταν οι εξής:

 

-  13 και 14 / 12/ 2008, Διοργάνωση εργαστηρίου σωματικού θεάτρου με την Jeane Doucas, «Από τα νεύρα στην άκρη του δέρματος» και παράστασης της ιδίας «Αν  είμαι  εδώ, μπορώ να είμαι εκεί» στο θέατρο Απόλλων του Πύργου και στο πολιτιστικό στέκι ΣΥΡΜΟΣ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το θέατρο Δόρας Στράτου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

 

- 21 Δεκεμβρίου 2008, Διοργάνωση παράστασης χορού, με θέμα Επιλεκτική Σιωπή της Σόνιας Μηχανού στο πολιτιστικό στέκι ΣΥΡΜΟΣ.

 

- 11 Ιανουαρίου 2009, Παρουσίαση του έργου Το Τραγούδι του Ήλιου, ένα διαδραστικό παραμύθι για παιδιά και μεγάλους της Λέτας Κουτσοχέρα στο πολιτιστικό στέκι ΣΥΡΜΟΣ.

 

- 31 /5/ 2009 Επίσκεψη στο Ιερό της Βραυρωνείας Αρτέμιδας από κοινού με τον  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και άλλες Πολιτιστικές Εταιρείες.

 

- 22 /6/ 2009 Παρουσίαση χοροθεατρικού δρωμένου με βάση το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρίας Κέκκου «Ο θάνατος του φιλοσόφου» σε διοργάνωση του Γραφείου Πολιτιστικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και της Αργολικής Πολιτιστικής Κίνησης.

 

- 17 /5/ 2009 Συμμετοχή σε πολιτιστική κι επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μουσείο Ιστορίας στην Πλάκα με θέμα Το Λέπρεο Ηλείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με καθηγητές του Γεωλογικού Τμήματος ΕΚΠΑ (Ηλία Μαριολάκο και Ιωάννη Φουντούλη) και τον Ανδρέα Παναγόπουλο – Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λεπρεατών Ηλείας.

 

- 5/ 6/ 2009 Εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με την παρουσίαση του διαδραστικού παραμυθιού Το τραγούδι του ήλιου της Λέτας Κουτσοχέρα για παιδιά και νέους, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ημερίδα για το πρόγραμμα της Νέας Γενιάς: Πράσινες Στέγες.

 

- 12/ 6/ 2009 Συμμετοχή στο Συνέδριο Γεωμυθολογίας σε διοργάνωση του ΚΕΠ Στυλίδας με το χοροθεατρικό δρώμενο Γυναίκα Προμηθέας στο Κάστρο Λαμίας.

 

- 23 – 24 – 25 /7/ 2009  Δίπτυχο Τέχνης και Έρευνας στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την παρουσίαση α) Γυναίκα Προμηθέας - χοροθεατρικό δρώμενο και β) Σπίτι από Σάρκα του Γιουσούφ Ιντρίς, σε συνεργασία με το Θέατρο ΤΟΜΗ.

 

- 7 /8 /9 2009 Πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ» - Λέπρεο Ηλίας με παρουσίαση Γυναίκα Προμηθέας – χοροθεατρικό δρώμενο και διοργάνωση Θερινού σχολείου θεωρίας και πράξης: «ΟΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (Διαλέξεις, σεμινάρια, εκπαιδευτική εκδρομή).

 

- 25/ 9/ 2009  Στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων  διοργάνωσε τριήμερο εκδηλώσεων στο Λόφο Φιλοπάππου με θέμα “Λόφοι Πνύκας – Νυμφών – Μουσών: Το μεγαλύτερο κέντρο των ξωτικών”. Παρουσιάσθηκε το χοροθεατρικό δρώμενο “Γυναίκα Προμηθέας” στις φυλακές Σωκράτους, ενώ πριν από την παράσταση προηγήθηκε ξενάγηση στους λόφους από την αρμόδια αρχαιολόγο Όλγα Βογιατζόγλου.

 

- 18/ 12/ 2009 Παρουσίαση αποσπάσματος του έργου του Bernard Marie Koltes Πάλη Νέγρου με σκύλους, σε σκηνοθεσία Άννας Λάζου στο Αφιέρωμα του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου, υπό τη διεύθυνση της Μαρίκας Θωμαδάκη.

 

- 17/ 1/ 2010 Παρουσίαση του διαδραστικού παραμυθιού της Λέτας Κουτσοχέρα

Το τραγούδι του Ήλιου στο Δήμο Άργους.

 

- 13 και 20/ 3/ 2010 Παρουσίαση του έργου του Bernard Marie Koltes Πάλη Νέγρου με σκύλους, σε σκηνοθεσία Άννας Λάζου στο Πολιτιστικό Στέκι Νεολαίας ΣΥΡΜΟΣ, σε συνεργασία με το Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου και την Πανσπουδαστική της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

- 16 – 20 /4/ 2010 Διοργάνωση πρακτικού σεμιναρίου χοροθεάτρου και διάλεξης με θέμα Noh και Butoh: Δυο Ιαπωνικές Τέχνες της Παράδοσης και της Πρωτοπορίας σε σύζευξη, στη Φιλοσοφική Σχολή και στο Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου.

 

- 6 /5/ 2010 Συμμετοχή στην 4η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Αγ. Παρασκευής σε διοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, με παρουσίαση α) της θεωρητικής έρευνας μελών της ομάδας σχετικά με την αρχαία όρχηση και β) χοροθεατρικού δρώμενου, για τους μαθητές, καθηγητές και κοινό του Δήμου.

 

Την περίοδο 2008 - 2010 τα μέλη της ομάδας παρακολούθησαν σεμινάρια χοροθεάτρου, butoh και αρχαίας ελληνικής μουσικής με τους Jeane Doucas, Ιωάννα Γκαραγκούνη, Katsura Kan, Tomek Rodowicz και (τον Φεβρουάριο 2010) με την Wiesna Mond Kozlowska στοιχεία μεθόδου Laban.

 

Το συντονισμό αυτών των διεθνών σεμιναρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων είχε η Άννα Λάζου.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για το 2010 η δρυός τόποι προτείνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών :

 

α) τη διοργάνωση ημερίδας στις 19 Ιουνίου 2010 – Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με θέμα την πολιτιστική δράση του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Περιφέρεια και συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Άργους με το έργο Άξιον Εστί του Ο. Ελύτη, σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. Συνεργαζόμενοι φορείς η Πολιτιστική Αργολική Κίνηση και ο Σύλλογος Λεπρεατών Ηλείας,

 

β) την παρουσίαση της χοροθεατρικής παράστασης Γυναίκα Προμηθέας ΙΙ – Μαγεία, στις 2, 3 και 4 Ιουλίου 2010 με ομιλία του Καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοδόση Πελεγρίνη, εκδήλωση, η οποία μεταφέρθηκε για τις 13 -17 Σεπτεμβρίου 2010

 

γ) την πραγματοποίηση θερινού σχολείου – θεωρίας και πράξης – με θέμα «Σώμα και φωνή» - μια σύζευξη των Ιαπωνικών τεχνών butoh / θεάτρου Noh με την ελληνική αρχαιότητα και παράδοση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς κι εκπαιδευτικούς φορείς, 14 έως 25 Ιουλίου 2010

 

δ) παρουσίαση της παράστασης «Γυναίκα Προμηθέας» στο Φεστιβάλ Αισχυλείων, στο Παλαιό Ελαιουργείο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία, στις 28 Ιουλίου 2010

 

ε) συμμετοχή με χοροθεατρικό δρώμενο στην εκδήλωση – τιμητικό αφιέρωμα στον Ι. Δόμπολη, Ηπειρώτη ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διοργάνωση Δήμων του Ν. Ιωαννίνων, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο 2010,

 

στ) συμμετοχή στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου της πόλης ΜΙΝΣΚ της Λευκορωσίας, ως επίσημη αποστολή του Πανεπιστημίου με παρουσίαση α) της ερευνητικής εργασίας της ομάδας στην αρχαία όρχηση και β) φοιτητικής ερευνητικής παράστασης Σεπτέμβριο 2010 ( σύνολο συμμετέχουν 13 συντελεστές),

 

στ) επανάληψη της παράστασης του έργου του Bernard Marie Koltes Πάλη Νέγρου με σκύλους, σε πρωτότυπη μετάφραση – διασκευή και σκηνοθεσία  της Άννας Λάζου, σε συνεργασία με το Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου στην AULA της Φιλοσοφικής  Σχολής τον Οκτώβριο 2010, για τους φοιτητές της Σχολής.

 

 

Για τα μέλη της ομάδας,

Άννα Λάζου

 

 

 

 

 

 

 

Μέλη 2008 -2010

 

Άννα Λάζου – λεκτ.

Αθηνά Κατσιλέρου – διοικ.

Μαρία Κέκκου – διδ.

Αντώνης Σερέπας – μετ.

Γιώργος Καπούλας – μετ.

Χρύσα Καρδαρά – πτυχ.

Βασιλική Σωτηροπούλου – μετ.

Αθηνά Γκριτζάλα – πτυχ.

Χριστίνα Κόλλια – μετ.

Γιάννης Σπυρίδης – φοιτ.

Γιώργος Γενναίος – φοιτ.

Δάφνη Τζίρου – φοιτ.

Ηρώ Ένεζλη – φοιτ.

Ειρήνη Τεννέ – πτυχ.

Ειρήνη Ανυφαντή – πτυχ.

Φρόσω Χαμαλάκη - πτυχ.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους - πτυχ.

Αλεξάνδρα Πολίτη – φοιτ.

Ευτυχία Ταβουλαρέα – φοιτ.

Ντέπυ Παπαδάτου – φοιτ.

Αλεξάνδρα Μαρκάτη – μετ.

Ελένη Γκίνη – διδ.

Βιβή Κανάρη – μετ.

Ελισάβετ Θεοδώρου – μετ.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 2008 - 2010

Μαρίκα Θωμαδάκη

Θεοδόσης Πελεγρίνης

Στέλιος Ψαρουδάκης

Αναστασία Αντωνοπούλου

Αναστασία Γεωργάκη

Μαγδαληνή Ζωγράφου

Ιωάννης Φουντούλης

Ηλίας Μαριολάκος – ομότ.

Ξανθή Ασημακοπούλου –αποσπ. Υποψήφια διδάκτωρ

Βασίλης Νταλής

Συμβουλοι και συνεργαζόμενα μέλη εκτός ΕΚΠΑ

Δημήτριος Λαμπρέλλης, Πάντειο

Μάγδα Ρούσση και Γιώργος Ντοκόπουλος, Παν. Πειραιά

Άλκης Ράφτης, Θέατρο Δόρας Στράτου

Φιφίκα Νικολοπούλου χορογράφος

Λέτα Κουτσοχέρα ποιήτρια - ζωγράφος

Νεκτάριος Γιούτσος, Παν. Ιωαννίνων

Μάνος Χατζηγεωργίου ηθοποιός - δάσκαλος

Μαρία Τζανουκάκη ηθοποιός

Κατερίνα Μπαραμπούτη ηθοποιός

Σόλης Μπαρκή μουσικός

Γιώργος Παυλάκος μουσικός

Αλίκη Μαρκαντωνάτου μουσικός

Παναγιώτης Τσίγκος μουσικός

Αγγελική Παρδαλίδου, Αριστοτέλειο Πολυτεχνείο

Έφη Φαρμάκη, ΑΣΟΕΕ

Μαίρη Τριανταφύλλου, Παν. Πειραιά

Γιώργος Βούτος, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Μιχ. Χατίρης, συνεργάτης Μουσείου Γεωλογίας κ.ά.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!
 

σχετικά...

image