Αγία Ιωάννα των σφαγείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το έργο του BERTOLT BRECHT, Η ΑΓΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, παρουσιάζεται στις 28 και 29 ΜΑΪΟΥ 2008 στο πολιτιστικό στέκι «ΣΥΡΜΟΣ» (Πλ. Καραϊσκάκη, ώρα 21.30, τηλ. 210 5225862) από τη  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ – ΔΡΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη συμμετοχή της ομάδας στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου, που θα πραγματοποιηθεί στo Πανεπιστήμιο της Puebla του Μεξικού, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2008. Σκοπός των τελευταίων παραστάσεων μεταξύ άλλων και η ενίσχυση της ομάδας για την πολυέξοδη διεθνή αποστολή.

Η παρούσα πρόσκληση εκ μέρους των διοργανωτών του Παγκόσμιου Φεστιβάλ, είναι ιδιαίτερα τιμητική επειδή για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική ανταλλαγή με χώρες της Λατινικής Αμερικής και με το Πανεπιστήμιο της PUEBLA, ενώ αποτελεί τη μοναδική εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ένα πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας.

Η αποστολή βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας (Γ.Γ.Ν.Γενιάς) και επιχορηγείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.

Η παράσταση (Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων) έχει παρουσιασθεί με μεγάλη προσέλευση κοινού και καλλιτεχνική επιτυχία στο θέατρο ΗΒΗ το Μάιο του 2007 και στο Πολιτιστικό Στέκι ΣΥΡΜΟΣ τον Ιανουάριο του 2008 και χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια του εορτασμού των 170 χρόνων λειτουργίας του.

Το έργο "Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων«, ελάχιστα γνωστό στο Ελληνικό κοινό, γράφτηκε από το μεγάλο θεατρικό συγγραφέα το 1929 και παρουσιάζει μέσα από τη δραματική ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, της Ιωάννας Νταρκ, στο Σικάγο της εποχής του κραχ, την εξέλιξη των κοινωνικών συγκρούσεων της καπιταλιστικής αγοράς που δικαιολογεί την ηθική αλλοτρίωση του ανθρώπου και την υποκρισία που προκαλεί η οικονομική κατάχρηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των πνευματικών αναγκών.

 Η Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων - Δρυς του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην δεύτερη ενασχόλησή της με το έργο, προτείνει μια εκδοχή επηρεασμένη από το θέαμα του cabaret.

Παίζουν οι

Αθηνά Κατσιλέρου, Σοφία Τσιάμη, Κατερίνα Πατσιάνη, Δήμητρα Κατσανίκα, Δήμητρα Καραγκούνη, Γιώργος Καπούλας, Θάνος Καψοράχης, Μαριάνα Τσομπανάκη, Κέλλυ Μπουλούκου, Δέσποινα Μιχοπούλου, Νατάσα Μιχοπούλου, Εύα Τσαγκαράκη, Δημήτρης Ξυδερός, Εμμανουέλα Ζερζεφίλη, Δήμητρα Αλεξανδρή, Ζωή - Κάρμεν Ανυφαντή και Διονύσιος Καπελλές.

Την επιμέλεια της διδασκαλίας, διασκευής, θεατρικής σύνθεσης και σκηνοθεσίας του έργου έχει η Άννα Λάζου, ενώ συνεργάσθηκαν η Marlene Kaminsky  και η  Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

 Λοιποί συντελεστές:

 ·        Μουσική: Αντώνης Χατζηαντωνίου, Ιωάννης Ματαγός, Μενέλαος Μέλιος και Shana

 ·        Κοστούμια: Φρανσουάζ Ντανγκόν και η ομάδα

 ·        Video Art: Μαρία Μησσήν

 ·        Τεχνική Υποστήριξη και Οργάνωση:  Δώρα Βασιλοπούλου

Αποσπάσματα από προηγούμενες δημοσιεύσεις σχετικά με την παράσταση:

1) iq magazine #66

Φοιτητούπολη Αθήνα

«Η Ιωάννα των Σφαγείων» στο ΕΚΠΑ - Κείμενο: ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ ΤΑΝΑΓΙΑ

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών φέτος κλείνει αισίως τα 170 χρόνια από την ίδρυσή του. Ανάμεσα στις εορταστικές του εκδηλώσεις, συμπεριέλαβε και μία παράσταση -υπερπαραγωγή στην οποία συμμετείχαν φοιτητές όλων των σχολών του. Η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

2) ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΔΗΓΗΤΗΣ σελ. 32-33 / Πολιτισμός

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Το θέατρο είναι συλλογική υπόθεση. Στην εποχή της εξατομικευμένης κοινωνίας είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε παιδιά να λειτουργούν στα πλαίσια μιας ομάδας, να κυνηγούν ένα συλλογικό στόχο και να ικανοποιούνται μέσα από αυτόν. Ο ένας να βοηθά, να μαθαίνει, να συμπληρώνει τον άλλο.

3) αθηνόραμα.gr - (Κριτική #89628) 31/1/2008 12:07:42 πμ

Ο χώρος ήταν κατάμεστος. Πολύ ατμοσφαιρικός. Εξαιρετικός ο συρμός για το θέαμα που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά...............Το όλο στοίχημα της ομάδας ήταν να παρουσιάσει το συγκεκριμένο έργο μέσα από το cabaret. Με ακραιφνή αποσπάσματα από την Αγία Ιωάννα, αλλά με προσθήκη ποιημάτων του συγγραφέα και άλλων κειμένων των ίδιων των ηθοποιών. Δύσκολο εγχείρημα. Τολμηρό και ουσιαστικό. Τους λέω μπράβο για το σκεπτικό τους. Πραγματικά δύσκολο εγχείρημα και αξιόλογη προσπάθεια απ' όλες τις απόψεις.... Θελω να πω πως ένιωσα ξαφνικά υπερήφανος που πάω σε παραστάσεις, που ζω στην Ελλάδα, που οι φοιτητές, οι νέοι και οι πιο μεγάλοι - που ήταν κι αυτοί στην παράσταση της ομάδας Δρυς - σ' αυτήν τη χώρα ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους τόσο αθόρυβα, ανώνυμα, και με τόση ανιδιοτέλεια για χάρη ενός δημιουργικού στόχου τόσο αληθινού και τόσο ξεκάθαρου και συγκινητικού για μας τους θεατές.

4) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΚΕΚΚΟΥ(www.koyinta.gr/)

Η κυριότερη όμως καινοτομία είναι η παράλληλη προβολή των δεδομένων του cabaret. Η εκδοχή αυτή κάνει το έργο πιο εύληπτο, γιατί το cabaret είναι μια ψυχαγωγία των λαϊκών στρωμάτων, που υπήρχε στα σφαγεία, αλλά και γιατί, σε επίπεδο συμβόλων, αντανακλά την εμπορευματοποίηση του ανθρώπου στην βαθύτερή του δομή, στη σωματική και την ψυχική του υπόσταση. Η καινοτομία αυτή κάνει το έργο περισσότερο επίκαιρο, γιατί στις μέρες μας η εμπορευματοποίηση της σάρκας και ο σφαγιασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου στα κέντρα εμπορίας λευκής σαρκός, παραπέμπει σε επίπεδο συμβόλων στα σφαγεία του Σικάγου. Στους χώρους αυτούς, όπως και στα σφαγεία του Σικάγου, το ιερό και το βέβηλο συνυπάρχουν, η ιερή αγελάδα και ο βδελυρός χοίρος, η Αγία Ιωάννα με τη θρησκευτική της οργάνωση και τα αποβράσματα των εργατών, οι πόρνες και οι άγιοι που τις αναζητούν για να τις σώσουν. Είναι μια εικόνα που περιστρέφεται στο διάστημα δείχνοντας τις αμφίπλευρες όψεις της, τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές. Το άσπιλο πνεύμα και το ρυπαρό σώμα που αδηφάγα καταβροχθίζει το ένα το άλλο σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων στο μεγάλο παιχνίδι της αιχμαλωσίας των συνειδήσεων.

 

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!